Web Hosting ve Sunucular Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Web Hosting ve Sunucular Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hosting Nedir?

Web Hosting, hazırlamış olduğunuz web sitesini yayınlayabilmek için internete sürekli bağlı sunucu bilgisayarlarda size ayırılan alan kiralama hizmetine denilir. Bu sunucuda sizin sitenizden farklı sitelerde aynı anda barındırılabilir.

Reseller nedir?

Reseller hesabı ile birden çok web hosting hesabı açmabilirsiniz. Bayiler ve webmasterlar için uygun bir seçenektir.

Vps nedir?

Vps, virtual private server yani özel sanal sunucu anlamına gelir. Sunucuların yazılımlar sayesinde bölünmesinin ardından vps kurulumları yapılır. VPS sunucunun belirtilen özelliklerde donanım sadece size tahsil edilir ve bu disk alanı, Ram, CPU gibi bileşenleri başkası kullanamaz. Böylelikle ortak kullanılan webhosting paketi gibi diğer kullanıcıların sisteminizi yavaşlatması mümkün değildir. Ortalama bir sunucu, sunucu performansına bağlı olarak 4 ila 16 adet vps hesabı barındırabilir. 1 vps hesabının içinede yine size verilen limit kadar reseller hesabı açmak mümkündür.

Aylık trafik (Bandwidth) nedir?

Bandwidth, Türkçe’si bant genişliği, kullanılan sistem veya network ciğazının  calıştığı frekans bölgesinin genişligini ifade eden değerdir. Bandwidth sitenizin anlık veya aylık toplamda harcayabileceği data tranferi limitini gösterir.

Co-location nedir?

Sizin sunucunuzun DataCenter merkezinde barındırılma hizmetine denilir. Co-location müşterileri itternet üzerinden bir kontrol paneli sayesinde sunucusuna erişim sağlayabilir.

Dedicated server nedir?

Dedicated server (kiralık sunucu) sadece bir müşteri için ayrılmış donanımsal web sunucusudur. Sunucunun tamamı müşteriye aittir. Yönetim paneli ve IP monitör sayesinde sunucunun tam kontrolu internet üzerindne yapılabilir. Normal hosting hizmetinde (shared hosting) sunucuda yüzlerce site  barındırılırken dedicated serverlar sadece bir müşteriye hizmet eder.

Domain Name nedir?

Kısaca web sitenizin adresidir. Hosting hizmeti sadece sitenizin barınma işini kapsar. Web siteniz için bir de alan adına ihtiyacınız vardır.  “.com .net .org .com.tr ” ve bunun gibi birçok  alan adı uzantısı mevcuttur.

FTP Nedir?

FTP (File transfer protocol) bir web sunucusuna dosya göndermenin veya sunucuda bulunan dosyaları bilgisayarınıza aktarmanın en kolay yoludur.  FTP ile sunucuya bağlanmak için FTP programları kullanılır. (FileZila, CuteFTP, LeechFTP vs..)

Managed Server nedir?

Hosting hizmeti ile birlikte sunucunun kurulum, bakım ve tüm yönetim işlemlerinin üstlenilmesi anlamına gelir. Sunucunun periyodik olarak bamı yapılır ve bir sorun olduğunda sunucuya direk müdahale edilir.

MySQL Nedir?

MySQL çok hızlı ve sağlam bir ilişkisel veritabanı yönetim sistemidir (RDBMS). Veritabanları her türlü bilginin saklanmasını ve kolay şekilde yönetilmesini sağlar . MySQL sunucusu, verilerinize erişimi kontrol ederken çok sayıda kullanıcının aynı anda üzerinde çalışmasını ve hızlı erişimini sağlar. Ayrıca verilerin gizliliğini ve sadece yetkili kullanıcıların erişebilme hakkını güvence altına alır.

NameServer Nedir?

Alan adlarını IP adreslerine çeviren birime verilen addır. Tescil ettiğiniz domain için yönlendireceğiniz sunucunun Nameserver adreslerini yazmanız gerekir. Bu adresler sitenizi barındıracak firma tarafındna size verilir. (ns1.ahost.web.tr, ns2.ahost.web.tr gibi) Reseller müşterileri için özel nameserver tanımlama hizmetimiz mevcuttur.

  • Hosting Nedir, reseller nedir, vps nedir, Aylık trafik (Bandwidth) nedir, Co-location nedir, Dedicated server nedir, Domain Name nedir, FTP Nedir, Managed Server nedir, MySQL Nedir, NameServer Nedir
Bu cevap yeterince yardımcı oldu mu? 0 Bu dökümanı faydalı bulan kullanıcılar:

İlgili diğer dökümanlar

Linux /tmp dizinini temizleme

Merhaba;Veritabanınızda gereksiz ve saçma hatalarla karşılaşıyorsanız, makinanızda gözle görülür...

Cpanel Litespeed Plugin kurulumu

Litespeed cPanel Plugini kurulumunun ilk adımıdır. İlerleyen zamanlarda kapsamlı olrak litespeed...

cPanel kolay Nginx kurulumu

cPanel üstüne Nginx kurmak bir çok kişi tarafından büyük dert olarak görülür. Bunun için...

cPanel kurulumu

Cpanel kurulumu ssh ile basitçe yapılabilir. Ssh bağlantısı için ben genelde putty kullanıyorum....

php.ini Nerede

Linux sunucularınızda php.ni dosyasını sadece bir komut ile ssh üzerinden sorgulayıp...