Plesk ve cPanel Arasındaki Farklar

Dünyanın en çok kullanılan hosting kontrol panelleri olan Plesk ile cPanel arasındaki farkları içeriğimizde bir araya getirdik.

Web hosting kontrol panelleri arasında seçim yaparken, değerlendirilmesi gereken en önemli araçlar Plesk ve cPanel olarak öne çıkar. Bu iki kontrol paneli, web hosting yönetiminde pazara hakim durumdadır.

cPanel 1996 yılında piyasaya sunulmuştur ve dünya genelinde milyonlarca kullanıcıya sahiptir. Panel üzerinden hesap yönetimi ve sunucu yönetimi yapılabilir. Plesk ise 2001 yılından beri kullanılmaktadır ve cPanel’in en büyük rakibi konumundadır.

Plesk  & cPanel

 

Bu iki hosting kontrol paneli arasındaki en önemli fark, Plesk’in hem Windows hem de Linux işletim sistemlerinde kullanılabilmesidir. cPanel ise sadece Linux işletim sisteminde mevcuttur. Bununla birlikte Windows sunucularında cPanel çalıştırmanın da bazı çok bilinmeyen yöntemleri vardır. Plesk ve cPanel arasındaki diğer önemli farkları öğrenmek için içeriğimizin devamını okuyabilirsiniz.

Plesk & cPanel: Kullanıcı Arayüzü

İki panelin kullanım kolaylığı objektif bir bakışla değerlendirildiğinde, Plesk’in daha temiz grafiklere sahip olduğu ve kullanımının biraz daha kolay olduğu düşünülüyor. Plesk arayüzü daha akıcı ve sol tarafta bulunan bir listede gruplandırılmış bir dizi özelliğe sahip. Özelliklerden herhangi birinin üzerine tıklandığında, menü daha fazla seçenek göstermek için genişliyor.

cPanel arayüzünde ise özellikler ve araçlar bu şekilde gruplandırılmamıştır ve çoğu zaman daha karmaşık bir görünüme sahip olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte cPanel, ana ekranın kişiselleştirilmesine olanak tanır ve bu şekilde özelliklerin bulunmasını daha kolay hale getirir. Komut satırı arayüzü, her iki panelde de kullanılabilir.

Plesk & cPanel: Performans

 

 

Genel olarak, cPanel Plesk’ten daha hızlı yüklenir. Çünkü cPanel, performansı optimize etmeye odaklanmış bir web hosting kontrol panelidir. Tasarımında, panelin gerektirdiği bellek miktarını azaltmaya odaklanılmış ve böylece hesap oluşturma ve diğer sunucu yönetimi görevleri için paneldeki sayfa yükleme süreleri hızlandırılabilmiştir.

Plesk & cPanel: Özellikler ve Araçlar

Bu iki panel temel olarak sunucu ve hesap yönetimi için kullanıcılara aynı temel özellikleri sağlar. Her ikisinde de DNS ayarları yapılandırılabilir, e-posta hesapları yönetilebilir, FTP (Dosya Aktarım Protokolü) çalıştırılabilir ve veritabanları kontrol edilebilir. cPanel’e ekstra  uygulamalar eklemek mümkündür. Plesk ise kutusundan daha kullanışlı uygulamalar ve uzantılar için destekle birlikte çıkar. Bazı özellikler için cPanel çözümleri de mevcuttur, ancak bunların kullanım süresi Plesk’e nazaran çok daha karmaşıktır.

Plesk & cPanel: Güvenlik

Her iki kontrol paneli de güvenlik konusunda iddialı çözümlere sahiptir. Kullandıkları özellikler farklı olsa da, her ikisi de çok sayıda güvenlik aracıyla birlikte gelir. cPanel güvenlik araçlarının içinde otomatik SSL sertifikası kurulumu, parola korumalı dizinler ve IP adresi reddi vardır. Plesk güvenlik araçlarının içinde ise fail2ban saldırı önleme, gelen ve giden e-posta antispam ve aktif dizin entegrasyonu vardır.

Plesk & cPanel: Fiyat

Her iki panel de lisanslıdır ve kullanım ücretleri aşağı yukarı aynıdır. Fiyatlar her an değişebileceği için, panellerin kendi web sitelerinden anlık fiyat kontrolü yapmak doğru olacaktır.

Plesk & cPanel: Seçim

Plesk ve cPanel arasında seçim yaparken ilk bakılacak konu, hangi işletim sistemini kullandığınızdır. Zira Plesk hem Windows hem Linux işletim sistemlerinde, cPanel ise sadece Linux işletim sisteminde kullanılabilir. Bununla birlikte kullanım kolaylığı da sizin için bir diğer önemli etken olmalıdır. Ücretsiz deneme araçlarını kullandıktan sonra bir seçim yapmak uzun vadede daha faydalı olacaktır.

  • plesk, cpanel, fark, plesk ve cpanel, plesk ve cpanel arasındaki farklar
Bu cevap yeterince yardımcı oldu mu? 0 Bu dökümanı faydalı bulan kullanıcılar:

İlgili diğer dökümanlar

Linux /tmp dizinini temizleme

Merhaba;Veritabanınızda gereksiz ve saçma hatalarla karşılaşıyorsanız, makinanızda gözle görülür...

Cpanel Litespeed Plugin kurulumu

Litespeed cPanel Plugini kurulumunun ilk adımıdır. İlerleyen zamanlarda kapsamlı olrak litespeed...

cPanel kolay Nginx kurulumu

cPanel üstüne Nginx kurmak bir çok kişi tarafından büyük dert olarak görülür. Bunun için...

cPanel kurulumu

Cpanel kurulumu ssh ile basitçe yapılabilir. Ssh bağlantısı için ben genelde putty kullanıyorum....

php.ini Nerede

Linux sunucularınızda php.ni dosyasını sadece bir komut ile ssh üzerinden sorgulayıp...